Blog Section

Vol. 5 nr. 06 | 2012 – Incendiul de la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” (2010)

Vol. 5 nr. 06 | 2012 – Incendiul de la Spitalul  Clinic de Obstetrică Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” (2010)
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Scopul acestei lucrări este să analizeze decizia în criză în cazul incendiului de la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” în data de 16 august 2010 din Bucureşti, în urma căruia au decedat 6 nou născuţi, iar alţi 5 au suferit vătămări corporale grave. Întregul eveniment a declanşat o criză puternică care a pus la grea încercare autorităţile competente şi a avut un impact deosebit de mare în întreaga ţară. Felul în care a fost gestionată criza şi cauza declanşării incendiului a ridicat numeroase întrebări.

Menţionăm că nu ne propunem să realizăm o anchetă a acestui caz. Chestiunile legate de stabilirea vinovăţiei, aspectele legate de ordin penal şi procesual penal nu fac obiectul acestei analize. Putem preciza însă că acest caz a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă. Ceea ce ne propunem să analizăm este decizia în criză.

Modelul pe care l-am ales în vederea analizei deciziei în criză este cel cognitiv-instituţional „în patru paşi”, aplicabil pentru toate crizele, indiferent de domeniul în care se produc, de perioadă sau decident. Acest model este folosit în programul european de management al crizelor CRISMART[1]şi de ECMA – European Crisis Management Academy. Metodologia constă în descompunerea procesului de luare a deciziei din momentul crizei încercând să redăm percepţia principală asupra crizei, să încadrăm problema, modul în care această problemă este definită de către factorii de deciziei, planul de rezolvare a problemei şi în ce măsură acesta a avut succes



[1] CRISMART – Crisis Management Research and Training – un program al Swedish National Defense College – SNDC, Stokholm.

 

Read more …

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *