nr.1 / vol. 4 – Religie şi conflict. Radicalizare şi violenţă în Caucazul de Nord
Caucazul de Nord a devenit un punct major de atracţie, în ultima vreme, prin prisma numărului mare de evenimente şi a trendului îngrijorător care este sesizabil în regiunea în cauză, cu impact mai larg asupra Federaţiei Ruse, pe de o parte, dar şi asupra Regiunii Extinse a Mării Negre şi chiar pentru lupta generală împotriva terorismului. Suma de teme conexe subiectului este extrem de variată, iar un cercetător atent şi prospectiv, pentru a avea adâncime în evaluările sale în timp, trebuie să parcurgă multe domenii de studiu şi o bibliografie bogată pentru a putea acoperi subiectul.
Am făcut o asemenea întreprindere şi am considerat utilă publicarea atât a unui compendiu al resurselor bibliografice ale temei, cât şi a unor rezultate ale acestei întreprinderi, a tezei/tezelor centrale ale studiului, pentru a releva direcţii noi şi moduri inedite de abordări de perspectivă, ca teme de cercetare viitoare, dar şi a deschide apetitul cercetătorilor pentru a se apleca asupra tuturor acestor unghiuri pentru a putea surprinde direcţia şi nuanţele de desfăşurare ale acestor evenimente. Evident că şi o structură generală a studiului extins nu putea lipsi din acest sumar al unei cercetări elaborate, finanţată printr-un proiect mai larg al Black Sea Trust al German Marshall Found, în curs de derulare.
Scopul final al studiului ar trebui să fie furnizarea unei baze de informaţii, idei şi teorii în evoluţie pe care se sprijină evaluarea privind situaţia din Caucazul de Nord şi care pot fi temeiurile oricărei proiecţii prospective astăzi în legătură cu zona, dar şi cu teme mai largi care se conjugă pentru a da complexitatea regiunii. Apoi ţinta finală este aceea de a răspunde, pe baza acestor teorii şi trenduri cu valoare calitativă, care e drumul pe care merge acest curs şi spre ce realitate se poate îndrepta situaţia curentă, în ce măsură ea va rămâne la nivelul unei probleme locale, cât de mult va afecta regiunea şi dacă nu cumva elemente esenţiale ale subiectului şi temei sunt de regăsit şi în alte zone ale globului, dacă nu cumva constituie temeiuri pentru fenomene mult mai largi.
Fără a avea pretenţia de a acoperi pe de-a-ntregul problematica, am considerat util să aducem la zi experienţa noastră şi să deschidem subiectul cercetării oricui vrea să urmeze acest siaj, ale cărei trenduri crează suficiente motive pentru a presupune că ascund fenomene cu valoarea universală şi globală. Am utilizat pe scară largă teorii diverse şi idei multiple, realizând o supra-esenţă asupra căreia revendicăm paternitatea şi reuşind, spunem noi, să dăm un sens şi un răspuns la întrebarea cum va evolua problematica în viitorul pe termen mediu, 5-10 ani.
vezi articolul complet din Occasional papers nr. 1/vol.4