Blog Section

Vol. 5 nr. 02 | 2012 – Beslan – 2004. Analiza crizei conform modelului cognitiv – instituţional în patru paşi

Vol. 5 nr. 02 | 2012 – Beslan – 2004.  Analiza crizei conform modelului cognitiv  – instituţional în patru paşi
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Subiectul acestei analize îl constituie actul terorist de la Beslan din 1-3 septembrie 2004. Acesta a constat într-o luare de ostatici a unui număr mare de persoane, de către un grup de islamişti fundamentalişti, în incinta unei şcoli. Evenimentul a declanşat o criză puternică ce a pus la grea încercare întreaga structură birocratică de conducere a Rusiei şi, prin implicaţiile sale, a avut un impact deosebit de puternic atît în ţară, cît şi la nivel internaţional. Felul în care prezenta criză a fost abordată de către autorităţile competente, cît şi numărul mare de victime, au ridicat numeroase întrebări cu privire la felul în care ea a fost gestionată. Asupra acestor evenimente vom insista însă în analiza detaliată a acestei crize.

Modelul pe care l-am ales în vederea redactării acestei analize este cel cognitiv-instituţional „în patru paşi”.Respectiva alegere s-a datorat, în mod evident, faptului că, pe de o parte, modelul este suficient de complex încît să se plieze pe absolut toate aspectele considerate de către noi esenţiale în deconstrucţia şi studiul acestei crize, oferindu-ne totodată cadrul logic şi coerent atît de necesar întreprinderilor de acest fel.

Încă de la început trebuie să precziăm un aspect esenţial al studiului nostru şi anume că el se bazează exclusiv pe surse şi date publice a căror veridicitate de multe ori nu poate fi, din păcate, verificată. Aşa cum vom arăta şi pe parcursul lucrării, aceste date sînt adeseori contradictorii, mai ales dacă punem faţă în faţă informaţiile emise de către sursele oficiale ruseşti şi datele culese de la martorii oculari, ori cele ce rezultă din studii independente. Ceea ce îngreunează şi mai mult prezentul demers constă în faptul că evenimentul ce face obiectul studiului nostru este de natură recentă, iar de aici şi lipsa totală de acces la sursele primare, referindu-ne bineînţeles în primul rînd la datele de arhivă ce ar putea aduce cît de cît lumină în această chestiune. Aşa încît subliniem din start faptul că sarcina noastră nu este nicidecum aceea de a stabili vinovaţi ori de a da verdicte, ci mai curînd aceea de a deconstrui pas cu pas întreaga criză precum şi procesul de luare a deciziei în cadrul acesteia, expunîndu-ne concluziile aşa cum acestea rezultă în urma cercetărilor efectuate.

Read more …

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *